Lektørudtalelse

Gammelfestivalen Det Sidste Suk: Festivaltekster.   

 For dem, der vil forholde sig til alderdom og levet liv på godt og ondt, idet bogen er uddrag af en lang række tekster centreret om alderdom og erindring. Henvender sig ikke til læsere, der ønsker hyggelige erindringer, men vil bl.a. kunne bruges til skoleopgaver og selvfølgelig til festivaldeltagerne.

Vi får her 24 bidrag af forfattere, digtere og skuespillerre m.f. Her er uddrag af Kirsten Thorups Ingenmandsland, hvor hun går ind i den gamle, demente mands sind, en samtale med Vera Gebuhr om et godt liv og det svære ved at blive gammel, digte af Marianne Larsen om alderdom fra Chance for at danse, 1995, samt mange andre kendte navne og nogle ukendte. Alderdomsforsker Anne Leonora Blaakilde indleder med en artikel om gamle, Facebook og sex. Bogen bliver udgivet til ”Gammelfestivalen Det sidste suk”, der løber af stablen fra den 5. januar på Teatret ved Sorte Hest og udgiver er Michael Svennevig, der er forfatter og dramatiker, og altså også laver denne festival, hvor en lang række af bidragyderne deltager.

Her er ikke megen nostalgi over de udvalgte tekster til forskel fra mange af de samlinger af barndomserindringer, der udkommer i disse år. Dette er i højere grad den usmiunkede beskrivelse af at blive gammel, selvom teksterne rummer både nutid og erindring.

En række meget forskelligartede tekster, der sætter fokus på mange sider af alderdom. En del af teksterne findes allerede, idet der er uddrag af bøger, men bogen er velegnet som temaantologi.

Jette Landberg